MANNAGYÁR - Lekvár



A lekvár szó hallatán mindenkinek eszébe jut a gyermekkora, a nagymamánál töltött vidám nyarak, a frissen elkészült házi barack- és szilvalekvár íze, amit szorgalmas kezek szeretettel készítettek számunkra, így még finomabbak voltak. Csupa szép elmék, régi időkre visszanyúló hagyományok, amiket nem szabad veszni hagyni.
Vajon elgondolkoztak már azon, hogy honnan is ered ez a kifejezés?

A lekvár régi formája a "lektvar" volt, ami ’pépes orvosságot, gyógykeveréket’ jelentett, amibe a kellemetlen ízű gyógyszereket belekeverték, hogy könnyebb legyen bevenni őket. A lekvárok jótékony hatása nagyon változatos lehet, függően az alapanyagul szolgáló gyümölcstől, de valójában a legtöbbször nem a gyógyhatásuk, hanem finom gyümölcsös ízük miatt kanalazzuk őket, vagy kenjük egy szelet friss kenyérre. Mannagyárunkban törekszünk a hagyományok folytatására, persze ebben az esetben is vittünk egy kis csalafintaságot a történetbe. Elővettük a már megszokott, sokak által kedvelt gyümölcslekvárokat, és megbolondítottuk őket − a különlegességeinkből is ismerős – fűszerekkel, gyógynövényekkel és egyéb titkos hozzávalókkal, hogy ezeket a finomságokat is egy kicsit a saját ízlésünkre formáljuk. Olyan ízek, fűszerek és gyümölcsök találkoznak Mannagyárunk főzőüstjeiben, amelyek elsőre meglepő párosítások lehetnek, de az ízek mégis nagyon jól kiegészítik egymást. Természetesen a lekvárok készítésekor sem feledkeztünk meg az egészséges életmódot folytatókról, számukra is készítettünk nyírfacukorral finomságokat.

Ismerd meg további mannatermékeinket:
Csokoládé
Szörp
Borkocsonya