MI IS AZ A BORKOHÓ?A név hallatán méltán vetődik fel Benned, Kedves Olvasó, hogy ugyan már mi és hogyan is kötheti össze a kohászatot és a borászatot.

A válasz egyszerűbb, mint hinnéd, kedves Borkedvelő. Figyelj jól, mert csuda dolgokat tudhatsz meg.

Kis családi pincénk nevében két, látszólag egymástól nagyon távol álló terület került egymás mellé, de ugye Te sem hiszel mindig a látszatnak? Hiszen a fent említett két terület több hasonlóságot rejt, mint valaha is gondoltad volna. A kohászat a vas és más fémek, ércek finomításával foglalkozik, így „varázsolva” a nyersvasból öntöttvasat vagy acélt, ahogy a Mi kis pincénkben is a szőlőbogyó legjavának kinyerésével, finomításával foglalatoskodunk.

Látod, a két folyamat párhuzamba állítható az általunk végzett tevékenységgel, amely során a Villány napos lejtőin termett szőlőből először jó minőségű bor készül. A legtöbb borospincénél ez az alkotási folyamat záró lépése, ám nálunk itt kezdődik a boszorkánykonyha. A finom, minőségi nedűket alapborként használjuk, amit kiegészítünk fűszerekkel, gyógynövényekkel és kivonatokkal, hogy előbb hordókba, majd onnan több hónapos érlelést követően a palackba, végül pedig az asztalodra kerülhessenek a borkülönlegességek.

A Borkohó tehát egy varázslatos, kulináris olvasztótégely a Villányi-hegység lábainál, ahol bor és fűszer „randevúznak”, hogy ízek és illatok harmonikus házasságba keveredjenek egymással, s megszülessen egy teljesen új „ötvözet”. Így lesz a kis pincéből Borkohó, ahonnan új ötletek szikrái pattannak ki és megannyi csodás nedű kerül eléd is! Ha nem hiszed, járj utána, de ízibe!